onsdag 23 mars 2011

Vad hände i Japan och vad händer nu?



När: 11 mars
Var: Japans Östkust

Vad: flera kraftiga jordskalv tidigt på morgonen var av ett nådde upp till 9,0 på ritcherskalan
Ledde till: Tsunami

Det går lätt att göra en sammanfattning, att rada upp och konkret beskriva vad som hände utanför Japans östkust den 11 Mars, men hur börjar man att göra en sammanfattning och beskrivning av konsekvenserna?
Det finns en förödelse, en beskrivning en sorg och en upplevelse för varenda människa som var med den 11 mars när skalven kom. Hur ska man börja beskriva detta när man inte ens kan förstå vidden av det.
12 mars skedde en explosion i reaktor 1 i kärnkraftverket i Fukushima. Den 14 mars skedde ytterligare en explosion vid reaktor 3 och 15 Mars kom explosion nr 3 i reaktor 2.
Desperats har man pumpat in havsvatten för att försöka kyla reaktorerna, 15 mars började den även brinna i kärnkraftverket i Fukushima.
 Lugnet har inte lagt sig, radioaktiv strålning läcker ut, skräcken för härdsmälta lever och sökandet efter försvunna människor fortsätter.
Siffran för antal döda har nått upp till 24.000 personer och Japan står inför en enormt svår humanitär situation.
De flesta organisationer samlar in pengar till Japans folk, det är ett myller av organisationer att välja mellan jag personligen rekommenderar Läkare Utan Gränser.
Ni kan läsa om deras insatts i Japan HÄR 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar