lördag 8 oktober 2011

Afrikas Horn!


Hjälp organisationer skriker efter pengar till Afrikas Horn.  I hela regionen beräknas att 12,4 människor är i behov av nödhjälp.
Till vilken organisation skall pengarna gå till? Hur vet man att pengarna når fram? Frågorna är många. Personligen ger jag pengar till läkare utan gränser, vilket jag vill rekommendera till andra personer som funderar på vart man ska skänka pengar.

Fakta
Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Vi bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet.Läkare Utan Gränser eller Médecins Sans Frontières (MSF) startades 1971 i Paris. En grupp unga franska läkare, som tidigare hade arbetat för Röda korset i krigets Biafra, ansåg att det behövdes en oberoende medicinsk hjälporganisation som talade öppet om övergrepp och maktmissbruk. En organisation där arbetet enbart styrdes av nödställda människors behov utan att ta politisk hänsyn.
Internationellt nätverk
Läkare Utan Gränser är ett internationellt nätverk som består av 19 sektioner i lika många länder, med fältprojekt i ett sextiotal länder runt om i världen. Vi har fem operativa center som ansvarar för våra insatser i fält - Bryssel, Paris, Amsterdam, Genève och Barcelona. Ett internationellt kontor samordnar arbetet mellan alla sektioner.
Läkare Utan Gränser i Sverige
Den svenska sektionen bildades 1993 av tre svenska läkare. Läkare Utan Gränser i Sverige är en så kallad partnersektion. Verksamheten går ut på att samla in pengar, rekrytera fältarbetare samt att bedriva press- och opinionsarbete.
Att ha en biståndsorganisation som till större delar bygger på utbildad vårdpersonal som arbetar volontärt en kortare period är en grund tanke som borde användas i flera olika yrkeskategorier, i syfte att stärka biståndsarbete. Som till exempel arkitekter, förskolelärare och it tekniker. Tänk vad mycket kunskap som skulle kunna spridas på det sättet. Fantastiskt enligt mig. Något att fundera på till framtiden.
/Cilia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar