onsdag 10 november 2010

Emmanuel Jal


”En människas kött luktar så gott och sött när man är så hungrig, när man svälter. Vissa soldater drack sitt eget urin när de inte klarade av törsten längre, sedan sköt dom sig själva i huvudet” (War Child)
Mitt i ett FN läger för flyktingar under det brinnande inbördeskriget i Sudan bubblade något under ytan som kom att föra med sig förödande konsekvenser för många sudanesiska barn.
Emmanuel Jal är 7 år gammal när hans mamma dödas av regeringssoldater. Han är 7 år gamla när hans pappa går med i Sudan Peoples Liberation Army i kampen mot den korrupta regeringen, och han är 7 år gammal när han skickas med ett hundratals andra barn till Etiopien för att gå i skola.
Det blir ingen skola i Etiopien , det blir ett flyktinläger som drivs i FN:s regim.
Det som FN inte visste var att under ytan användes lägret för att rekrytera barn till barnsoldater till den så kallade befrielse armen. Barnen skulle kriga i Sudans blodiga inbördeskrig. Emmanuel Jal var en av dem.
Emmanuel Jal levde igenom sin barndom med en AK 4:a i handen och med målet att döda så många muslimer som möjligt. Svälten var så svår att han suktades av att äta på sin vän som låg döendes brevid honom. De ständiga tankar som cirkulerade inom den sjuåriga Emmanuel var att begå självmord.

Emmanuel räddades, han överlevde mot alla odds och jag kan egentligen inte med ord beskriva hans livsöde, dock rekommenderar jag er att se dokumentären om honom som heter War Child.
För att bearbeta det han gått igenom i sitt liv har Emmanuel använt sig utav musiken. Här är en av hans låtar.
http://www.youtube.com/watch?v=LrpkG5hB62M
Vill du läsa mera om Emmanuel Jal kan du kolla in hans hemsida http://www.gua-africa.org/
Emmanuel Jal är idag en av våra största fredskämpare hjälp honom i kampen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar