tisdag 9 november 2010

Socialantropologi

Vad har du studerat?
Kulturvetarlinjen med inriktning på socialantropologi.
När mitt svar kommer om vad jag studerat brukar folk antigen små skratta lite och fråga vad det är, eller så ser man ett litet nervöst ryck i dennes ansikte och säger Jaha…. Med en paus efter. Denne försöker dölja att den inte har någon aning om vad det är.
Dock hittar man ibland en kotte eller två som faktiskt har koll på läget.
Sanningen är att det tog mig väl ungefär två eller tre kurser på universitetet för att någorluna ringa in vad ämnet är. Ska jag vara ärlig kan jag fortfarande fundera idag på det, detta inringandet av ämnet fortsätter och ju äldre man blir ju större blir denna ring. Mycket kul.
I korta drag. Socialantropologi är studiet av människan som social och kulturell varelse. Studiet av ”kulturen” alltså socialantropologi. Även grekiska filosofer har kallats för antropologer för att de ”avhandlade människans natur”.
Låter det flummig?
En riktigt känd antropolog är Bronislaw Malinowski  som gjorde är mycket välkänt arbete i Trobianderna. Malinowski var den antropolog som skapade grundreglerna för hur antropologisk forskning skulle utföras.
Lite senare i tiden kom också en kvinna med på den antropologiska banan. Hennes namn var Margrete Mead. Hon kallas kulturantropolog då det är en ”förgrening” av socialantropologin i USA. Hon har skrivit boken kvinnligt, manligt männskligt. Hon var en pionjär för genusforskning. Hon påstod tidigt att könsrollerna hos människan var kulturellt bundna och inte biologisk givna.
Idag handlar socialantropologi inte om att leta upp en stam människor som aldrig varit kontakt med omvärlden, för dom finns inte kvar längre. Utan det handlar om att studera människan i alla sorts ”kulturer” alltifrån företagskultur, förortskulturer ja alla sorters sociala grupperingar.
Det finns så mycket mera att skriva om detta, så många mera stora antropologer att diskutera, men jag lämnar er med detta. Vill ni veta mera så hör av er.
Något ni kan fundera över är vad KULTUR egentligen  är!
/Cilia

1 kommentar: