måndag 15 november 2010

Veckans land




Det ligger ett litet kuperat och kust löst land inträngt mellan Kazakstan, Kina, Uzbekistan och Tadjikistan i centrala Asien. 1867 införlivades området av Tsarryssland, och kom senare att bli en delrepublik i Sovjetunionen för att slutligen få sin självständighet 1991. Detta land heter Kirgizistan.

Kirgizerna som kom att slå sig ner i det område och land som idag kallas för Kirgizistan var ifrån början ett nomadiskt turkfolk. Någon gång mellan 1400-1500 talet slogs sig Kirgizerna ner i det område som idag är Kirgizistan, de bildade där ett tillfälligt rike.
Kirgizerna är ett folk som har varit med om många maktskiften och maktkamper, många tröttnade under tsarens styre och flydde till Afghanistan.



Kirgizistan har varit ett relativt undanskymt land tills att revolutionen i april 2010 "satte landet på kartan igen" och framför allt i medias blickfång. Landets politiska historia är lång och invecklad, den innehåller tsarväldet, Uzbekistans islamska rörelse, många olika partier har drivit landet och revolutionerna har varit många. Senast men troligtvis inte slutligen genomfördes en statskupp i april 2010 där oppositionsledaren Roza Otunbajeva utropade sig själv till president. Sommaren som kom, kom att innehålla etniska oroligheter och många Uzbeker som bodde i landet tog till flykt till Uzbekistan.
Kirgizistans ekonomi har idag ännu inte återhämtat sig ifrån Sovjetunionens kollaps. Idag är den största, stabilaste och den viktigaste sektorn inom Kirgizistans ekonomi lantbruket och djuruppfödning.






Dock genom de oroligheter som råder i landet så har FN gått ut med en vädjan om 71 miljoner dollar för att hjälpa nödställda.


A World Of Friends är en av Biståndsorganisationerna som arbetar inom Kirgizistan bland annat med fadder verksamhet. Du kan läsa mer om det på deras hemsida aworldoffriends.se 



Kirgizerna har fött upp hästar i över 3000 år och är kända för sina små och uthålliga hästar. Hästuppfödningen är ett kulturarv, djuren tas hand om med mycket kärlek och respekt och anses inneha andliga krafter.

Kirgizistans historia är lång och invecklad, och kräver en långt mera genomgående artikel än denna, men jag hoppas det som jag har skrivit kommer ge er en lite inblick i landet och ni har förhoppningsvis lärt er något som ni inte visste eller hade tänkt på innan!

/Cilia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar