fredag 21 januari 2011

Rätten till ett leende!


Jag såg en dokumentär på tv 4 för några veckor sen, som handlade om ett svenskt läkarteam som åkte ner till Addis Abeba i Etiopien och opererade ansiktsdeformiteter på barn.

Dessa barn var barn som antingen blivit gömda av sina familjer eller själva valt att isolera sig på grund utav hur de såg ut. Deras ansiktsdeformiteter är inte bara ett fysiskt handikapp som för många barn leder till en förtidig död, utan det är även ett ”socialt handikapp”. Många barn går inte ens i skolan, utan isolerar sig i skam pga. av hur det ser ut.

Har ni tänkt på att vi i dagens svenska samhälle inte ser många barn som har opererats för gomspalt, jag kom ihåg när jag var yngre så såg man det mycket oftare, det där lilla ärret eller den lite sneda läppen som skvallrade om ett tidigare utseende.
Idag sker dock operationerna i flera olika steg ifrån att barnet är väldigt litet och det resulterar i att man oftast inte kan avgöra om barnet varit född med gomspalt.
Du behöver inte ta dig långt utanför Sveriges gränser för att inse att en ansiktsoperation inte är möjligt för de flesta barn.
Hur ansiktsdeformationer ser ut är olika mellan olika geografiska regioner och etniska grupper. Operation Smile opererar främst läpp-, käk- och gomspalt, men i vissa fall även brännskador och tumörer.

Gå in och läs på deras hemsida där finns även dokumentären som sändes på Tv4 för några veckor sen. Där kan man även skänka ett bidrag, för visst ska varje barn kunna få rätten till ett leende?


/Cilia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar